logo

HRVATSKA / OTOK KRK

OTOK KRK

Otok Krk je jedan od najvećih jadranskih otoka. S kopnom ga već dugo povezuje Krčki most pa je posjetiteljima lako dostupan - i ljeti, i zimi. Svi putevi vode na Krk – osim cestovne veze na otoku se nalazi i riječki aerodrom koji ga povezuje sa udaljenim europskim destinacijama, a brojne luke i lučice zaklon su za trajekte i druga plovila. Zbog blage mediteranske klime, raznolikosti otočne flore i faune , bogatog povijesnog i kulturnog nasljeđa te brojnih prirodnih ljepota – otok Krk je najpoznatija turistička destinacija na sjevernom Jadranu. Još u antičko doba nazvali su ga „zlatni otok“ , a zbog bogatog kulturnog nasljeđa zovu ga i „kolijevkom hrvatske kulture“. Veća mjesta na otoku su Omišalj, Njivice, Malinska, Dobrinj, Vrbnik, Krk, Punat i Baška , a svako od njih otkrit će vam skrivene čari otoka u kojem zajedno žive prošlost i sadašnjost, legende i stvarnost novog doba.

U blizini otoka Krka more dodiruje i otoke Cres, Lošinj i Rab te veći broj manjih otoka, a ljeti ih spajaju trajektne veze. Raznolikost krčkog reljefa , privlači planinare i bicikliste, a prelijepe šljunčane ili kamenite plaže raj su za kupače i ljubitelje vodenih sportova. Tisućljetni spomenici, romantične staze uz more, krški fenomeni vode u kamenu, okusi vina i maslinova ulja u starim jelima otočne kuhinje probudit će u vama sva čula i osjećaje. Otkrijte s nama skriveno blago otoka Krka!

BAŠKA

Ako na otok Krk dolazite automobilom preko Krčkog mosta , Baška je posljednje mjesto koje vas na tom putu čeka. No, šećer uvijek dolazi na kraju! Na krajnjem jugoistoku otoka, jedinstvena i skrivena među brdskim kosama, Baška zaslužuje da ju opišemo prvu. Kada dodirnete najvišu točku otoka (Obzova 570 m) pa se počnete spuštati prema prijevoju Treskavac u jednom trenutku ugledat ćete dolinu koja oduzima dah. Na njenom kraju ugnjezdila se Baška s morem koje oplakuje dva kilometra dugu šljunčanu plažu.

Prirodnu ljepotu tog krajolika ne može zasjeniti ni loše raspoloženje, ni tmuran dan. Baška se smjestila između dvije planinske visoravni , u uvali omeđenoj bijelim šljunkom Vele plaže. Na njoj se bezbrižno kupaju i mala djeca jer je ulaz u more postepen i siguran. Za one koji vole aktivan odmor na brdima iznad Baške obilježeno je oko 90 kilometara pješačkih staza s kojih se pružaju nezaboravni vidici prema planinskom masivu Velebita te otocima Prviću, Grguru, Rabu i Cresu.

Stari dio Baške slikovit je zbog svojih uskih kamenih uličica i neobičnih dimnjaka te male luke koja čuva barke od hirovite bure. Kao najpoznatije turističko središte na otoku Krku Baška ima brojne hotele, privatni smještaj i kampove. Uz bogata arheološka nalazišta i kulturno povijesne spomenike važno je spomenuti Bašćansku ploču iz 1100.g. , kameni dokument pisan na glagoljici, starom hrvatskom pismu.

Tijekom srpnja i kolovoza Bašku posjećuju svi – u ljetnim vrućinama njene plaže pružaju radost kupanja , jedrenja ili veslanja, a brojni restorani gastronomske užitke. Ali pravo bogatstvo pružaju druga godišnja doba – u miru proljetnih buđenja ili prvih jesenskih ribolova ljepotu će naći oni koje zanima ornitološki rezervat Kuntrep, lokve i pastirska skloništa na brdima, staza glagoljice , tišina uvale Vela luka ili čaša vina s lokalnim ribarima.

Baška je mjesto s tisuću lica, upoznajte ih i zaljubite se u neko od njih!